Wijn, en zeker kwaliteitswijn, verdient meer dan enkel doorgeslikt te worden; wijn moet geapprecieerd worden.
De appreciatie van een fles wijn wordt door meer dan de smaak bepaald. De tong zorgt dat we bitter, zoet, zuur en zout kunnen onderscheiden, onze reukzin zorgt ervoor dat we de rijkdom aan aroma's kunnen ruiken en met onze ogen kunnen we de kleur van de wijn waarnemen.
Vaak worden wijnproevers als pretentieus beschouwd als ze hun glas wijn in de lucht houden en even walsen om daarna te kijken, ruiken en te proeven. Dit is in de minste mate een teken van ijdelheid. Om wijn ten volle te apprecieren moet men aandacht aan alle zintuigen besteden!
Door de wijn te bekijken kan je al heel wat te weten komen over de wijn. Om de kleur van de wijn waar te nemen houdt u best het glas tegen een witte achtergrond (bv. het tafellaken of een bord).
Gebruik nooit gekleurde wijnglazen: probeert u maar eens de kleur van een witte wijn te bepalen als deze geschonken wordt in een rood glas.
De kleur van rode wijn is meestal een aanwijzing voor de ouderdom van de wijn. Veel rode wijnen beginnen hun leven met een diep paarse kleur en met het ouderen gaat de kleurintensiteit verminderen en krijgen ze een meer rode of bruine kleur.
Het is echter niet alleen de ouderdom die de kleur van de wijn bepaalt. De druivensoorten die gebruikt werden voor de vinificatie spelen ook een grote rol. Elk druivenras beïnvloedt de wijn met zijn eigen karakteristieke kleurintensiteit.
Bij witte wijn kan de kleur ook een aanwijzing zijn over de ouderdom, maar de kleurwijziging verloopt toch anders dan bij rode wijn.
Een goed voorbeeld hiervan is de beroemde dessertwijn uit de Bordeaux, de Sauternes. Deze wijn begint met een citroengele kleur en krijgt een meer intense amber kleur. In tegenstelling tot rode wijn die verbleekt bij het ouderen, wordt deze witte wijn dus intenser van kleur.
Zoals bij rode wijn kan je uit de kleur van witte wijn ook vaak afleiden welke druivensoorten gebruikt werden bij de productie. De kleur kan ook aanwijzingen bevatten over de wijnstreek. Koudere klimaten neigen een lichtere kleur te produceren dan warme klimaten. Een Chardonnay uit de Bourgogne is bijvoorbeeld bleker dan de Australische Chardonnay.
De tranen van de wijn zijn de olie-achtige druppels die langs de kelk glijden als het glas wordt gewalst.
Tranen die traag glijden en erg olie-achtig zijn zouden een indicatie zijn voor een hogere alcoholgraad of suikergehalte. Wijnen van mindere kwaliteit vormen dan meer waterachtige tranen.
Als we spreken over de parels van champagne en schuimwijn bedoelen we de bubbels die gevormd werden door het koolzuurgas.
Over het algemeen heeft Champagne fijnere parels dan schuimwijn.
Draai het wijnglas rond zodat de wijn blijft kleven aan de binnenkant van de kelk. Zo komt er meer van de wijn in aanraking met de lucht. Als de wijn in contact komt met zuurstof kan men ten volle van de verspreide aroma's genieten.
Het is belangrijk dat u het glas niet te vol schenkt zodat u kan walsen zonder te morsen. Een handige techniek om te walsen is het wijnglas met de voet recht op tafel zetten en zo een cirkelbeweging te maken terwijl men de voet van het glas vasthoud.
Na het walsen houdt men het wijnglas aan de neus en snuif de geur op. Terwijl u ruikt concentreert u zich op de aroma's die vrijkomen.
Over het algemeen hebben jonge wijnen primaire aroma's die verwijzen naar de gebruikte druivensoorten. De aroma's van deze wijnen zijn meestal fruitig en worden geassocieerd met zwarte bessen, frambozen en bosvruchten.
Naarmate een wijn oudert ontwikkelen er zich secundaire aroma's met een aardse of animale toets. Het bouquet van wijn kan heel complex zijn en zorgt voor een groot deel van het genot van de wijnliefhebber.
De smaak van wijn is meestal het gevolg van de aanwezige aroma's. Het smaakpallet van de wijn kan je echter nog extra informatie geven over de geproefde wijn. Door het toewijzen van verschillende smaken in het pallet kan men meer te weten komen over de kwaliteit, ouderdom en samenstelling van een wijnsoort.
U kan uw persoonlijke smaak ontwikkelen door verschillende wijnen te analyseren en te beslissen wat u al dan niet aanspreekt in het smaakpallet.
Klik op de afbeelding voor een groter beeld.
Wanneer men wijn proeft, wordt de waargenomen smaak maar voor een klein aandeel bepaalt door de tong die enkel onderscheid maakt tussen bitter, zoet, zuur en zout.
De aroma's die vrijkomen tijdens het proeven worden opgenomen door het neusslijmvlies (via de neus en via de keelholte) en zorgen voor het grootste aandeel van de waargenomen smaak. Het is dus belangrijk goed in en uit te ademen tijdens het proeven, en als u er zin in heeft, even te slurpen.
Het smaakpallet kan veranderen naarmate u de wijn langer in de mond houdt. Nadat u de wijn doorslikt, proeft u de afdronk van de wijn. De afdronk smaakt vaak verschillend van het smaakpallet en houdt meestal langer aan.
De lengte van de afdronk is meestal een goeie indicatie voor de kwaliteit van de wijn. Hoe langer de afdronk, hoe langer men kan nagenieten van de geproefde wijn.
Blijf op de hoogte van ons nieuws en promoties via onze RSS-feed!
Wat is RSS?