Er bestaan honderden druivenrassen maar slechts een aantal daarvan wordt gebruikt in de wijnproductie. Elke soort heeft haar eigen karakteristieke eigenschappen qua kleur, vorm van druif en blad en gevoeligheid voor vorst of ziekten. Sommige druivenrassen zijn herkenbaar door hun speciale geur, zoals de Muscat rassen of door hun kleur, zoals de zeer donkere Tannat.
Naast de specifieke eigenschappen van de druivensoort wordt de balans tussen de alcohol- en zuurtegraad ook bepaald door de rijping van de druif. De meeste soorten verliezen veel van hun zuurtegraad naarmate het rijpingsproces vordert. Het suikergehalte, en bijgevolg ook het alcoholgehalte, stijgt dan meestal.
Maar het druivenras zorgt niet alleen voor het karakter van de druif. Ook het klimaat, de bodemsoort en de dagelijkse zorg van de wijnbouwer spelen een grote rol.
Altesse is een rijk en nobel druivenras die stille en sprankelende wijnen voortbrengt, gekenmerkt door fruitige en honingachtige aroma's.
Deze druivensoort is van oorsprong geïmporteerd uit Cyprus, maar wordt al eeuwen verbouwd in de Savoie.
Bourboulenc is een witte druivensoort die zelden voorkomt buiten het zuiden van Frankrijk. Hij wordt voornamelijk gebruikt in de witte wijnen van de Châteauneuf-du-Pape, de Languedoc en de Rhône streek.
De Bourboulenc heeft neutrale, licht florale aroma’s maar levert door zijn trage rijping wel extra aciditeit aan de assemblage.
Deze druif kan enorme opbrengsten leveren, tot wel 200 hl per hectare en is verantwoordelijk voor het Europese wijnoverschot. Het is een van de meest aangeplante blauwe druiven wereldwijd; je vindt hem vooral in Spanje en Zuid-Frankrijk, maar ook in Zuid-Amerika en Zuid-Californië.
Deze druif wordt meestal gebruikt als assemblage druif; hij is donker van kleur, vol van smaak, droog, kruidig, scherp, hard en hij maakt een ruige indruk; we herkennen er peper, kaneel en zwart fruit in.
Hij heeft een hoog tannine- en alcoholgehalte. Streng gesnoeid (bij rendement van 30 hl/ha.) en afkomstig van oude wijnstokken kan de Carignan druif een goede bijdrage leveren aan een mooie Languedoc of Côtes du Rhône.
Deze druivensoort wordt vaak gebruikt in Bordeaux wijnen om de zuurtegraad te bepalen en aroma’s te versterken.
Cabarnet Franc komt meestal voor in kleine hoeveelheden in assemblage wijnen en zorgt voor een lichtere en meer fruitige smaak.
Deze soort is de voorvader van de Cabernet Sauvignon.
Dit is een van de bekendste druivensoorten en is dé druif van de Bordeaux en omstreken.
Cabernet Sauvignon produceert wijnen met krachtige tannines die men lang kan bewaren (5 à 10 jaar).
Deze druif heeft een gemiddeld rendement en heeft een warmer klimaat nodig dan andere soorten om te rijpen.
Cabernet Sauvignon is afkomstig van Cabernet Franc en Sauvignon Blanc.
Deze druif heeft vanuit de Bourgogne (waar ze haar naam dankt aan het gelijknamige dorpje Chardonnay) de hele wereld veroverd; dit komt door zijn opmerkelijk aanpassingsvermogen niet alleen wat klimaat en bodem betreft, maar ook als het om wijnbereiding gaat.
De besjes van Chardonnay hebben een gouden glans; er worden rijke, evenwichtige lichte wijnen van gemaakt met een opvallend aroma van linde, verse boter en geroosterde amandelen met een lange aanhoudende nasmaak (afdronk).
De druif is sterk en goed bestand tegen koude. De Chardonnay druiven zijn vroeg rijp en lenen zich als geen ander voor vinificatie en rijping op eikenhout.
Cinsaut, in het Frans Cinsault, is een van de druiven uit het Zuiden van Frankrijk.
Door producenten in de Vin de Pays d'Oc mag er vanaf 2006 behalve rosé, ook rode wijn van worden gemaakt.
In het verleden het meest aangeplante blauwe druivenras in Zuid-Afrika. Toen (ten onrechte) bekend onder de naam 'Hermitage'.
Cinsaut levert soepele en toegankelijke wijnen op, met wat zwoel fruit. Wordt veel gebruikt om te vermengen om wijn een wat steviger, kruidiger karakter te geven. Zijn aroma's zijn: adellijk wild, bacon, zwarte peper, leer en tabak.
Dit is een zuidelijke druif en een van de oudste soorten.
Je komt hem vooral tegen in de samenstelling van de witte en rosé wijnen van de Languedoc-Roussilon, van de Provence en de Rhône. Hij wordt gebruikt voor bepaalde muskaat wijnen en voor mousserende wijnen zoals de beroemde Clairette de Die in de Drôme.
Hij komt ook voor, samen met andere soorten, in de witte wijnen van de Provence en zelfs in de rode Châteauneuf-du-Pape.
De Clairette geeft de wijnen een hoog alcoholgehalte.
Counoise is een van de 13 druivenvariëteiten die toegelaten is in de Châteauneuf-du-Pape en wordt er vooral gebruikt als assemblagedruif.
Hij heeft een hoge aciditeit, een rijk en kruidig karakter en heeft aroma’s van anijs, aardbeien en bosbessen.
Deze druivensoort zou haar naam te danken hebben aan de pauselijke gezant Counesa die de druivenvariëteit zou geschonken hebben aan paus Urbanus V die in Avignon verbleef.
Buiten de Châteauneuf-du-Pape komt deze variëteit zelden voor.
Dé druif van de Beaujolais streek (60% van de totale productie wordt hier verbouwd), geeft lichte en zeer geurige wijnen.
De Gamay druif komt ook voor in de Savoie, Bourgogne en in het Loire dal waar de noordelijke weersomstandigheden heel geschikt zijn.
De fruitige en verfrissende smaak van alle rode vruchten zijn kenmerkend voor deze druif.
Door zijn laag tanninegehalte is het een fruitig druivenras en geeft het wijn die zeer aangenaam is om licht gekoeld te drinken bij alledaagse gerechten op heerlijke zomerse dagen.
Overgekomen uit Spanje (Garnacha) groeit de Grenache in de Rhône vallei en in de Languedoc-Roussilon streek.
Deze druif is zeer gesteld op zonlicht. De zoete druiven geven een mooi gekleurde wijn met een flink alcoholgehalte.
Vroeger werden de zuivere Grenache wijnen gewaardeerd, die een gehalte van 17% alcohol konden bereiken.
Tegenwoordig wordt de Grenache vermengd met Syrah en Mourvèdre.
Hij is goed bestand tegen de wind. Hij geeft vettige en ronde wijn die gevoelig is voor oxidatie. Assemblage druif.
Deze druif is essentieel in de uitstekende zoete wijnen uit de Languedoc-Roussilon, zoals de Banyuls.
Dit is de witte variant van de Grenache die heel populair is in het zuiden van Frankrijk en in Spanje.
De Grenache Blanc wordt vaak gebruikt als assemblagedruif en produceert wijnen met honing- en amandelaroma’s. Deze wijnen lenen zich ook goed tot het lageren op hout.
Deze witte druif komt samen met de Roussanne veel voor in de noordelijke Rhône.
Marsanne kent weinig gevoel voor oxidatie en produceert zachte, volle wijnen die goed kunnen ouderen.
Deze druif komt voor in o.a. de Cahors en de Bordeaux streek en is ook bekend onder de naam Côt.
Malbec zorgt voor sterke tannines en aroma’s van pruimen en bosvruchten en komt meestal voor in kleine hoeveelheid in assemblage wijnen.
Deze druif is ook heel populair in Argentinië.
Belangrijk klassiek druivenras van Franse origine.
Geeft aan de wijn een mooie donkere kleur, is vriendelijker dan Cabernet Sauvignon, Syrah en Cabernet Franc. Hij geeft een aromatische complexe volle smaak aan de wijn.
De toepassing is vaak om hardere wijnen zachter te maken (vooral in de Bordeaux compenseert hij de hardheid van de Cabernet Sauvignon).
Deze druif wordt wereldwijd verbouwd. In Zwitserland heb je het Italiaanstalige Ticino.
De merlotwijnen hebben daar een vergelijkbare kwaliteit van Pétrus in de Pomerol.
Deze druif geeft aan de wijn de aroma's van bramen, chocolade, diergeuren, drop, kersen, kreupelhout, laurier, leer, truffel, vijgen, wild, zoethout, zwarte bessen, zwart fruit.
Blauwe druif van de Savoie; levert goede wijn met een dieprode kleur; wellicht dezelfde druif als de Noord Italiaanse Refosco.
Het is een zeer oud regionaal druivenras die zijn reputatie dankt aan de beroemde Plinius de Oude en die zijn oorsprong vindt in de Syrah druif.
Deze druif is zeer bekend in de Rhône vallei
Het is een van de oudste druivensoorten die in Frankrijk voorkomen. Het is aannemelijk dat de Mourvèdre is 'geboren' in de Provence.
De druif kan goed tegen hoge temperaturen en voelt zich goed op kalkrijke grond. Hij is een blauwachtige druif met sappig vruchtvlees.
Hij wordt gebruikt om volle en diepe wijnen te maken. Daarom wordt deze ook vaak gebruikt samen met de Cinsault en de Grenache.
Hij levert zachte droge wijnen die vlezig overkomen en geeft een zachte tannine aan de wijn. In heet aroma domineren zwarte bessen. In tegenstelling met de Syrah druif is dit een extreem laatrijpende soort. In Spanje wordt hij Monastrell genoemd.
Deze soort wordt gebruikt voor de assemblage van droge witte Bordeaux wijnen en voor de zoete Sauternes.
In de Dordogne streek zorgt deze druif voor wijnen met aroma’s van bloemen, perziken en honing.
De Muscadelle wordt ook blootgesteld aan edele rotting, wat de suikerconcentratie verhoogt en voor de specifieke smaak zorgt.
Niet te verwarren met de Muscat druif!
Muscardin is een van de 13 toegelaten druivensoorten in de Châteauneuf-du-Pape en komt zelden voor in andere streken (in de Savoie komt een heel gelijkaardige druif voor: Mondeuse Noir).
De Muscardin druif wordt gebruikt om wijnen een florale toets en een vollere smaak te geven.
Picardan is een witte druivensoort die waarschijnlijk afkomstig is uit de Châteauneuf-du-Pape. Het is dan ook een van de 13 toegelaten variëteiten in de bekende wijnstreek. Buiten de Châteauneuf-du-Pape is hij heel zeldzaam.
Picpoul (of Piquepoul) is een van de 13 druivenvariëteiten van de Châteauneuf-du-Pape.
Deze variëteit werd al sinds de 17e eeuw vaak gebruikt, maar leed sterk onder de druifluizenplaag eind 19e eeuw.
Nobele druif, levert wijn van grote klasse.
Goed zuur, goede balans, aangenaam vlezig, verfijnd en lekkere aroma's: kamperfoelie, irisbloem, honing, groene koffiebonen.
Samen met de Marsanne de belangrijkste witte druif van de noordelijke Rhône maar hij is stijlvoller en meer gepolijst.
Deze druif heeft een hogere zuurtegraad en geurt naar meloen.
Sauvignon Blanc verdraagt hoge temperaturen. In lagere temperaturen heeft deze de neiging een grasachtige smaak te ontwikkelen.
Deze soort komt vooral voor in de streek rond Bordeaux. Sauvignon Blanc kent men ook onder de naam Fume Blanc.
Deze druivensoort is heeft een meer roze kleur dan de Sauvignon Blanc.
Sauvignon Gris heeft een hogere suikerconcentratie en zorgt voor een rijker aroma dan de Sauvignon Blanc.
Door het eerder lage rendement is deze soort niet zo populair maar wordt toch nog geapprecieerd rond de Bordeaux.
Ségalin is een vrij zeldzame cépage. Deze druif geeft wijnen met sterke aroma's en tannines en zorgt voor een intense kleur.
De Sémillon komt vooral voor in de Bordeaux.
Het is een druif die vaak gemengd wordt met de Sauvignon Blanc en de Muscadelle.
De bekende zoete dessertwijnen Sauternes zijn gemaakt met deze druiven nadat ze aangetast werden door een edele rotting (botrytis cinerea) die zorgt voor de hoge suikerconcentratie in de druiven.
Deze druif is typisch voor de noordelijke Rhône vallei en is over de hele wereld succesvol.
Zijn complexe aroma van viooltjes, zwarte kersen, rode en zwarte bessen, wilde kruiden, drop, chocolade, koffie, humus en verschillende specerijen in combinatie met zijn volheid, kracht en fijne tannine maken vele wijnbouwers en wijndrinkers meer en meer enthousiast. De Syrah is een vroegrijpe druif.
Deze druif bevat veel tannine. Geeft structuur, kruidigheid en kleur aan de wijn. Komt zowel voor als mono cépage wijn als assemblage druif.
Tannat produceert wijnen met sterke tannines en aroma’s van rode vruchten.
Vaak worden ze tijdens de vinificatie een aantal maanden gerijpt op eiken vaten. Deze druif komt behalve in de Cahors in niet veel streken voor maar is heel populair in Uruguay.
Deze druivensoort is een van de 13 toegelaten variëteiten in de Châteauneuf-du-Pape.
Naast de Châteauneuf-du-Pape komt hij ook nog voor in de Côtes du Rhône en de Languedoc.
De Terret Noir is zeldzamer dan de Terret Blanc of Terret Gris variëteiten.
De Terret Noir druif produceert wijnen met een sterke aciditeit.
Vaccarèse komt zelden voor buiten de Châteauneuf-du-Pape en is waarschijnlijk zelfs van oorsprong van deze streek.
Hij bloeit en rijpt traag en is heel gevoelig voor meeldauw.
Deze druivensoort wordt voornamelijk gebruikt in assemblages en voor een kruidige toets en meer tannines.
Een paar jaar geleden was deze druif nog een zeldzaamheid. In 1965 waren slechts 8 ha te vinden vrijwel uitsluitend in Condrieu in het noordelijk Rhône gebied.
Tegenwoordig wordt deze stijlvolle, exotische en aromatische druivensoort steeds meer bekend en verspreidt zich over het zuiden van Frankrijk evenals in Californië.
Deze druif brengt een intense, droge witte wijn voort, met veel fruit en een smaak die abrikoos, appel, perzik en viooltjes vermengt met een toets van honing.
Viognier wordt best jong gedronken, hij combineert prachtig met kruidige Aziatische gerechten of met belegen sterke kazen; ook is het een verrassende keuze voor eenvoudige bereide kreeft, gegrilde kip, zeetong of forel.
Blijf op de hoogte van ons nieuws en promoties via onze RSS-feed!
Wat is RSS?