Om een fles wijn te openen gebruikt u het best een handmatige of een automatische wijnopener.
Bij het gebuiken van een handmatige kurkentrekker dient u eerst de folie te verwijderen rondom de hals van de fles. Dit gebeurt makkelijk door met een mesje rondom rond de hals van de fles wijn, net onder de rand, in de folie te snijden.
Hierna maakt u een verticaal sneetje tot aan de bovenkant van de fles en zo kunt u gemakkelijk de folie verwijderen. Zorg ervoor dat de wijn tijdens het schenken niet in contact kan komen met de folie: deze kan namelijk lood bevatten.
Daarna kunt u met behulp van de opener de fles wijn ontkurken.
Om een fles wijn correct te ontkurken zet u de fles rechtop op de tafel. Boor daarna de kurkentrekker in het midden en zo diep mogelijk in de kurk, zodat hij tot onder aan de kurk doordringt. Alleen zo kan de spiraal ervoor zorgen dat de kurk niet breekt bij het uittrekken. Veeg de rand van de fles voor het uitschenken van de wijn voorzichtig schoon met een schone, reukloze doek.
Automatische wijnopeners zijn ook te verkrijgen. Ze zijn handig om te gebruiken en ontkurken een fles wijn in geen tijd. Sommige modellen verwijderen zelfs ook de folie.
Mousserende wijn en vooral Champagne zijn en blijven feestelijke dranken. Tegelijkertijd zijn het uitgesproken verfijnde wijnen die altijd enige jaren in de fles rijpen.
Om ervoor te zorgen dat het subtiele spel van de aroma’s dat zich tijdens het bewaren heeft ontwikkeld ook in het glas behouden blijft, dient de fles voorzichtig geopend te worden. Het laten knallen van de kurk heeft een nadelige invloed op de harmonische, elegante smaak van deze heerlijke drank. Hierdoor ontsnapt te veel koolzuur en verminderen de aroma’s.
Champagne wordt het best in een met ijswater gevulde koeler gezet om dan geserveerd te worden bij een temperatuur van 6 tot 9° C. Om het metalen omhulsel te verwijderen, moet rondom de flessenhals ingesneden worden. Vervolgens wordt het omhulsel eraf gehaald en kan de blootgelegde metaaldraad (muselet) worden losgedraaid en verwijderd. Terwijl de hand de flessenhals omvat, moet met de duim de kurk tegengehouden worden. De rechterhand houdt de kurk vast, terwijl met de linkerhand voorzichtig de hele fles wordt gedraaid. Zo wordt de fles wijn langzaam ontkurkt.
Om Champagne te serveren, ligt de fles in de rechterhand op de uitgestrekte vingers, terwijl de duim in de holte onderaan grijpt. Vlak boven het glas gehouden, stroomt de Champagne rustig en zonder te veel te schuimen in het glas. Een tulpvormig en helder kristallen glas laat het bouquet en de tintelende frisheid het beste tot zijn recht komen.
Als de kurk van de fles wijn getrokken word moet de kurk zich met een vaste zucht losmaken van de fles.
De kurk moet vochtig zijn om het afbreken ervan te voorkomen.
Men kan dus aan de kurk zien of de wijnfles op de goede manier opgeslaan werd.
Vaak ruikt men ook aan de kurk ter controle, deze mag enkel naar wijn ruiken en niks anders.
Indien de kurk afbreekt als u een fles wijn opent, zijn er een paar mogelijkheden om dit te verhelpen. Als u voelt dat de kurk nog stevig vast zit in de fleshals, kunt u nogmaals proberen om de kurkentrekker in het midden van de kurk te drukken en deze zo eruit te trekken. Als dit niet het geval is, kunt u nog steeds de kurk in de fles duwen en met behulp van een kurkentrekker voorzien van een optie om de kurk uit de fles te halen, de kurk uit de wijnfles halen.
De fles wijn word dan ook best gedecanteerd en gefilterd vooraleer hij geserveerd word om alle mogelijke stukjes kurk te verwijderen.
Bij het opslaan van wijnflessen dient onderscheid te worden gemaakt tussen de tijdspanne die een wijn meegaat voordat hij ‘sterft’ en de tijd die een wijn nodig heeft om zijn hoogtepunt te bereiken.
Toch is het vermogen van wijnen om ouder te worden maar slechts bij benadering te voorspellen.
Vandaag de dag kunt u de meerderheid van de wijnen onmiddellijk schenken. Alhoewel sommige wijnen kunnen genieten van enkele jaren rust.
Steeds meer mensen over de gehele wereld interesseren zich voor wijn waardoor deze een geheel nieuwe status heeft gekregen. De tijden dat het drinken van wijn tot het privilege van een kleine elite behoorde zijn gelukkig definitief voorbij.
Nooit eerder in de geschiedenis is het aanbod van deze cultuurdrank zo groot, veelzijdig en goed. De grote diversiteit in wijnen biedt de gelegenheid tot proeven en vergelijken. En lekkere wijn hoeft niet noodzakelijk duur te zijn.
Of men nu zijn eigen smaak volgt of zich laat adviseren en informeren, er komt een moment dat er vragen rijzen en dat men graag meer over wijn zou willen weten. Weten wat u drinkt, verhoogt het genot! Elke fles wijn heeft immers een eigen verhaal.
Blijf op de hoogte van ons nieuws en promoties via onze RSS-feed!
Wat is RSS?