Wijnflessen

Zonder het etiket te bekijken, kan je aan de hand van de wijnfles toch al raden wat de inhoud zou kunnen zijn. De meeste wijnstreken hebben een eigen voorkeur qua vorm waardoor men met een beetje kennis over de verschillende wijnflessen meestal de wijnstreek kan achterhalen. Hieronder vindt u een korte beschrijving van de meest voorkomende vormen van wijnflessen.

De vorm van een fles wijn

wijnfles bordeaux

Bordeaux wijn

Rechte randen en hoge schouders, donkergroen glas voor de droge rode wijnen, lichtgroen voor de droge witte wijnen en helder glas voor de zoete witte wijnen. Deze flesvorm wordt ook gebruikt in de Nieuwe Wereld voor Bordeaux variëteiten en ook in Italië en vele andere landen.

wijnfles bourgogne

Bourgogne wijn

Wijnflessen uit de Bourgogne hebben schouders die geleidelijk overgaan in de fles. Voor rode en witte wijnen wordt hetzelfde groene glas gebruikt. Deze wijnflessen zijn meestal zwaarder en groter in omtrek. In de Nieuwe Wereld wordt deze vorm ook gebruikt voor Chardonnay en Pinot Noir variëteiten.

wijnfles rhone

Rhône wijn

Wijnflessen uit de Rhone streek lijken sterk op die uit de Bourgogne. Men kan het verschil merken aan de omtrek en de smallere nek van de Rhone fles. De wijnflessen van de A.O.C. Côtes du Rhône hebben schouders die meer hoekig ogen.

wijnfles champagne

Champagne

Deze fles is een combinatie van design en noodzaak. Dik glas, lange schouders en een diepe holte onderaan zorgen ervoor dat de fles de druk kan weerstaan. De luchtdruk kan oplopen tot drie maal de druk van een autoband.

wijnfles alsace

Moezel en Elzas wijn

Een dunne fles, slanker en langer dan de andere vormen met een zachte schouderhelling. Deze flessen kunnen wijn uit de Moezel streek (Duitsland) of uit de Elzas (Frankrijk) bevatten. Deze wijnstreken produceren vele variëteiten, waaronder ook sprankelende wijnen.

wijnfles rijn

Rijn

Deze fles lijkt sterk op de vorige vorm maar het glas heeft traditioneel een bruine kleur.

wijnfles porto

Gealcoholiseerde wijn

Veel gealcoholiseerde wijnen zoals Port, Madeira en Sherry worden verkocht in robuuste flessen. Sommige Port-flessen hebben een uitstulping aan de hals om sedimentaire resten op te vangen tijdens het decanteren. Vele van deze wijnen, zeker als ze jong gedronken worden, hebben een kurkstop in plaats van een gewone kurk.

wijnfles wereldwijn

Wereldwijn

In de Nieuwe Wereld heeft men minder traditie in het maken van wijn waardoor er ook minder regels gelden qua flesvorm. Soms wordt de stijl geïnspireerd door de originele wijnstreken, maar soms is men ook heel creatief.


Reserveer een wijnproeverij bij u thuis!
Bestel wijn online en wij bezorgen de wijn bij u thuis

TasteWine@Home RSS Feed met nieuws en informatie over wijnBlijf op de hoogte van ons nieuws en promoties via onze RSS-feed!

Wat is RSS?

XML RSS-Feed
Feed toevoegen aan Google Reader
Add to My Yahoo!
Subscribe in NewsGator Online
download internet explorer download firefox download netscape download opera webstandards
download flash player Valid XHTML 1.0 Transitional
TasteWine@Home - Wijndegustaties bij u thuis met artisanaal gemaakte Franse wijn!