Het lijkt misschien een heel gewone zaak, maar een fles wijn serveren houdt meer in dan wijn in een glas schenken.
Er is aandacht nodig voor de temperatuur, het geschikte wijnglas en het decanteren om volop te kunnen genieten van de wijn. Hieronder vindt u meer uitleg over de verschillende aspecten van het serveren van wijn.
De temperatuur van een wijn heeft een doorslaggevende invloed op zijn geur en smaak.
Alhoewel het koelen of verwarmen van een fles wijn niets verandert aan de samenstelling van de inhourd, zal een te koud geserveerde kwaliteitswijn en een op kamertemperatuur geserveerde witte wijn een zeer onaangename en flauwe indruk nalaten.
Het aroma van de wijn wordt tot op zekere hoogte bepaald door de serveertemperatuur.
Elke rode wijn van goede kwaliteit vereist een schenktemperatuur van 18° C. Een complexe witte wijn 16° C. Er moet natuurlijk ook rekening gehouden worden met de temperatuur waaraan de fles wijn na het serveren wordt blootgesteld.
Wijnsoort |
Gevoelstemperatuur |
° Celsius |
Mousserende wijn | Sterk gekoeld | 4 - 6° C |
Champagne | Goed Gekoeld | 6 - 9 ° C |
Witte wijn | ||
Licht, zurig | Goed gekoeld | 6 - 8° C |
Exotisch-aromatisch | Gekoeld | 7 – 10° C |
Vol, met houtinvloeden | Matig gekoeld | 14 – 16° C |
Rosé | Goed gekoeld | 6 – 8° C |
Rode wijn | ||
Licht, fruitig | Keldertemperatuur | 12 – 14° C |
Transparant-kruidig | Matig warm | 16° C |
Vol, tanninerijk | Kamertemperatuur | 18° C |
Gerijpt | Kamertemperatuur | 18° C |
Zoete wijn | Gekoeld tot matig warm | 12 – 16° C |
Decanteren is het overgieten van een fles wijn in een karaf. Er zijn 2 belangrijke redenen om een fles te decanteren.
Het decanteren van wijn wordt al jarenlang door wijnliefhebbers beoefend. Maar over het al dan niet beluchten van jonge wijn wordt nog steeds gediscussieerd.
Sommige wijnen die onmiddellijk na het ontkurken nauwelijks ruiken, kunnen na enige tijd in de karaf een waaier aan aroma’s afgeven, andere onthullen vrij snel na het ontkurken al wat van hun aroma’s.
Het al dan niet decanteren van wijn moet beslist worden op grond van fundamentele, in de wijnkelder opgedane kennis over de stabiliteit van wijnen, de ervaring, de drinkgewoontes en de persoonlijke smaak.
Voor het decanteren dient de fles rechtop gezet te worden om zo de droesem tot op de bodem te laten zinken. Hou dan de fles in een hoek zodanig dat het bezinksel niet uit de fles meekan, en laat de wijn voorzichtig in de karaf vloeien. Men kan ook gebruik maken van een zeefje om te voorkomen dat enig bezinksel uit de fles wijn meevloeit.
Sprankelende en schuimende wijnen schenken we tegen de zijkant van het glas om het koolzuur te bewaren.
Stille wijn schenken we in het midden van het glas. Om te voorkomen dat er wijn gemorst wordt, draait u lichtjes de fles als u stopt met schenken in het wijnglas.
Schenk het glas maximum voor 2/3 vol zodat men het wijnglas makkelijk kan hanteren om het bouquet te ruiken en de tranen te observeren.
De etiquette gebiedt eerst vrouwen en ouderen te serveren, daarna de mannen en tenslotte te eindigen met je eigen glas.
Op een professionele wijndegustatie of tijdens een diner gelden dezelfde regels van de wijnetiquette. Hieronder vindt u enkele tips waardoor u kan overkomen als een echte kenner (gast of gastheer/vrouw) op uw volgende wijnproeverij.
Bedien eerst de vrouwen en oudere gasten, dan de mannen en tenslotte de gastheer/vrouw.
Nodig niet teveel personen uit zodat iedereen rustig en comfortabel kan deelnemen aan de degustatie. Teveel volk bij de degustatie kan intimiderend zijn voor gasten die hun eerste degustatie beleven.
Zorg ervoor dat er steeds water op tafel staat zodat de gasten hun dorst kunnen lessen en hun mond kunnen spoelen tussen het proeven van verschillende wijnen.
Tijdens een wijdegustatie wordt normaal niet gegeten. Als u toch wat te eten wil serveren tijdens de degustatie, hou het dan bij normaal brood of kies voor snacks met een neutrale smaak. Hou het echte eten voor na de wijndegustatie.
Het wijnglas houdt u vast bij de steel en niet bij de kelk. Hierdoor wordt de wijn niet opgewarmd door uw handen en komen er geen vingerafdrukken op de kelk.
Gebruik geen parfums, after-shave, deodorant en haarlak- of gel met sterke geuren als u een wijnavond bijwoont.
Tabak zal de smaak van de geproefde wijn beinvloeden en roken zorgt er tevens voor dat men minder smaak heeft. Daarom is het niet aan te raden te roken voor een wijndegustatie. Sigaretten of sigaren roken tijdens een wijnavond zorgt voor een irriterende geur voor andere gasten en zal het genot van het wijnproeven voor iedereen aanzienlijk verminderen.
Vele wijnliefhebbers kunnen echter genieten van een lekkere sigaar vergezeld van een vatgerijpte, rokerig-gekruide, geconcentreerde rode wijn.
Kauwgom, munt en ander snoepgoed kan de smaak van de geproefde wijn sterk beinvloeden. Zorg ervoor dat u uw mond goed spoelt voor u van een fles wijn proeft.
Blijf op de hoogte van ons nieuws en promoties via onze RSS-feed!
Wat is RSS?