Als u ten volle van elke fles wijn wil genieten, is het vanzelfsprekend de nodige aandacht te besteden aan het wijnglas. Er bestaan vele soorten wijnglazen, verschillend in vorm of kwaliteit.
Er zijn bekende wijnglas fabrikanten zoals Riedel en Spiegelau die glazen aanbieden voor elke gelegenheid. U hoeft echter niet alle soorten aan te schaffen en het hoeft niet duur te zijn, zolang uw glazen maar aan de volgende regels voldoen.
Besteed aandacht aan de kwaliteit van het glas, de textuur en de kleur. Het glas moet helder zijn en liefst zonder textuur.
Een deel van de wijnappreciatie bestaat uit de kleur van de wijn. De kleur kan ons wat vertellen over de gebruikte druivensoorten of de ouderdom van de wijn. Het zou dus zonde zijn een gekleurd glas te gebruiken.
Kies een wijnglas met voldoende inhoud. De kelk moet groot genoeg zijn om voldoende wijn te schenken terwijl men nog genoeg ruimte over heeft om het wijnglas te walsen zonder te morsen. Door het ronddraaien (walsen) van het glas komen de aroma's vrij en is essentiëel om optimaal van de wijn te kunnen genieten. Vele wijnglazen zijn zo klein dat men ze tot de rand moet vullen voor een behoorlijke inhoud, waardoor deze dan niet geschikt zijn om te walsen.
Het wijnglas moet een steel en voet hebben. Niet enkel voor estetische redenen, maar vooral omdat men zo het wijnglas kan vasthouden zonder de temperatuur van de wijn te beïnvloeden. Door het glas vast te houden bij de steel of aan de voet komen er ook geen vingerafdrukken op de kelk.
Voorlopig hebben we dus bepaald dat een wijnglas voldoende inhoud, een steel en voet moet hebben en van helder glas moet vervaardigd zijn.
Naast deze factoren speelt ook de vorm van de kelk een rol. Goede wijnglazen zijn smaller naar de opening toe.
Het geeft een estetische meerwaarde maar het is ook functioneel: door de smallere opening kan het wijnglas makkelijker gewalst worden en zullen de aroma's geconcentreerder door de opening ontsnappen.
De meeste wijnliefhebbers zijn het erover eens dat verschillende wijnsoorten verschillende wijnglazen vereisen. De standaarduitrusting van een wijnamateur bestaat ten minste uit een fluitglas voor Champagne en schuimwijn, glzen met een grotere kelk voor rode wijn en glazen met een kleinere kelk voor witte wijnen. De bekendste fabrikanten, Spiegelau en het Oostenrijkse Riedel, hebben ervoor gezorgd dat er voor elke gelegenheid een gepast wijnglas bestaat.
Normaalgesproken kunnen wijnglazen in de vaatwasmachine worden afgewassen. Als men de wijnglazen met de hand wast, gebruik dan warm water met weinig afwasmiddel en spoel de glazen na met proper koud water. Droog daarna de wijnglazen af met een niet-pluizende vaatdoek. Aan het gladde oppervlak van wijnglazen kan naast de wijnaroma's ook resten van afwasmiddel of theedoeken hangen. Gebruik daarom liever geen geparfumeerde afwasmiddelen of vaatdoeken die gewassen werden met geparfumeerde wasverzachter. Sporen van lippenstift of vingerafdrukken kunnen met een beetje neutrale zeep worden verwijderd.